LumiLinnalla viilennytään kesän helteilläkin

Kemin Matkailu Oy satsaa nyt ympärivuotisen matkailun kehittämiseen, jonka suuri palikka on LumiLinna-alueen palveluiden kehittäminen eri kohderyhmille eri vuodenaikoihin. Päänähtävyys on uudessa päärakennuksessa toimiva SnowExperience365 elämystila, jossa pakkanen paukkuu kesän helteilläkin. Jääliukumäkeä voi käydä laskemassa vaikka viereisellä uimarannalla vietetyn päivän jälkeen. Näköalaravintolaan ruokailemaan tullessa tai saunasta lähdettäessä voi drinkit käydä nauttimassa jääbaarissa. Elämystilassa on yli 100 000 kg jäätä sekä lumiset seinät ja lattiat, joten tilan on pysyttävä noin -5 asteessa läpi vuoden. Talvella tila pidetään kylmänä luonnosta saadulla viilennyksellä, muina vuodenaikoina hyödynnetään maalämpöä ja -kylmää energian lähteenä. LumiLinna-alueelle on porattu ja asennettu viime vuoden aikana lähes 10 km maalämpöputkia. Kiinteistön tarvitsema lämmitysenergia tuotetaan maalämmöllä ja jäähdytysenergia tuotetaan geokaivoilla. “Päärakennuksen katolla on lämmön talteenottokeräimet ja asennamme parhaillaan aurinkopaneeleita. Pyrimme LumiLinna-alueella mahdollisimman pieneen ostettuun energian kulutukseen”, kertoo Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen. LumiLinnan aurinkovoimalasta tulee Kemin alueen laajin. Paneeleita katolle tulee reippaasti päälle 400 ja arvion mukaan voimalan kokonaisteho on 140 kWp ja tuotto päälle 100 000 kWh vuodessa. 

Vihreä ja Kestävä Kemi

150-vuotista taivaltaan tänä vuonna juhliva Kemin kaupunki on sitoutunut kehittämään kaupungin eri toimialoja vihreän ja kestävän Kemin strategian mukaisesti. Vihreä ja Kestävä Kemi on uusi huomisen haasteisiin vastaava päivitetty versio kaupungista. Se tarjoaa toimintaedellytykset tulevaisuuden haasteisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Ympäristösertifikaattityön ISO 14001:n avulla tuodaan systemaattisesti ja tehokkaasti kaupunkiorganisaatioon uusi resurssiviisas ympäristöystävällinen toimintakulttuuri. Kemin Matkailu Oy haluaa sitoutua myös toiminassaan kaupungin toimintamalliin ja huomioi eri toimipisteissä ja toiminnassa nämä arvot mahdollisimman hyvin. “Asiakkaamme niin kotimaasta, kuin ulkomailta ovat tietoisia ympäristön tilasta ja myös haastavat meidät toimimaan kestävästi. Me olemme ottaneet hyvillä mielin haasteen vastaan. Vielä on paljon tehtävissä, mutta onneksi asioita voi tehdä kestävällä tavalla”, kertoo Koutonen. 

“Pyrimme hyödyntämään lähiseudun osaamisen tilaamalla mm. rakentamistyöt, painotyöt, koneet ja laitteet läheltä. Myös Seaside Glass Villa-huvilat on tehty suomalaisesta hirrestä Ylikiimingissä ja mm. villojen lämpimän veden käyttö on rajoitettua. Päärakennuksen vesihanat ovat vettä säästäviä, hanoissa on virtaaman rajoittimet. Ilmanvaihtojärjestelmät on varustettu tehokkailla lämmöntalteenottolaitteistoilla. Kylmätilan jäähdytyskoneiden lauhdelämmöllä tuotetaan kiinteistön lämminkäyttövettä.” Koutonen keroo ja lisää, että LumiLinna-alueen keittiö hyödyntää monipuolisissa ravintolapalveluissaan mahdollisimman paljon lähialueelta saatavia raaka-aineita. ”Lisäksi toki kierrätämme jätteet ja pyrimme vähäiseen paperin käyttöön hyödyntäen mm. digitaalisen markkinoinnin ja myynnin mahdollisuudet. Olemme mukana myös RESQ sovelluksessa, hävikkiruuan tai kuten Kemissä sanotaan hyvikkiruuan, hyödyntämisessä.”

X